WLAN design door MetaWifi

Wilt u een Wifi netwerk in uw pand? Dan is het een goed idee om van tevoren een Wireless Site Survey te laten uitvoeren. Wat dit precies is en waarom u dit het beste kunt laten uitvoeren, leggen wij hieronder uit.

Bij 90% van de WiFi netwerken die ik onderzoek, is helaas reden nummer 1 voor een niet werkend Wi-Fi netwerk, een slecht ontwerp of er is zelfs helemaal geen ontwerp. Ergens in het ontwerp proces zijn fouten gemaakt, waardoor het WiFi netwerk niet voldoet aan de gestelde eisen. De gestelde eisen zijn afhankelijk waarvoor u het Wi-Fi netwerk gebruikt.

Samen met u brengen we de vereisten voor uw WiFi netwerk in kaart. We realiseren het best mogelijke Wi-Fi netwerk dat voldoet aan uw business requirements.

Wat is een WLAN design?

Een Wireless Lan Design is is onder andere een onsite onderzoek dat wordt gedaan voordat een netwerk wordt aangelegd. Dankzij zo’n survey wordt inzichtelijk hoe het netwerk het beste kan worden aangelegd. Door uw WiFi-netwerk aan de hand van de uitkomst de survey te laten aanleggen, weet u zeker dat uw WiFi-netwerk optimaal zal werken.

Tijdens zo’n survey wordt onder andere het volgende onderzocht:

  • Materialen die het netwerk zouden kunnen verstoren;
  • Welke en hoeveel netwerken in de buurt zijn;
  • Op welke frequentie al bestaande netwerken zitten;
  • Verzamelen van wensen, eisen en knelpunten

Waarom is een Wireless Site Survey nodig?

Of een WiFi-netwerk goed werkt, hangt van een aantal factoren af. Zo is het belangrijk dat het netwerk op de goede plek wordt geplaatst en dat er geen objecten aanwezig zijn die de WiFi-verbinding kunnen verstoren. Bovendien weet u dankzij de survey ook zeker hoeveel acces points nodig zijn voor een optimale verbinding. Het is natuurlijk zonde als het netwerk is aangelegd en achteraf blijkt dat de verbinding niet goed werkt of dat het WiFi signaal bepaalde apparaten niet kan bereiken. Uw hele netwerk zal dan weer op de schop moeten. Dit kost dus niet alleen tijd, maar ook geld als je de aansluitpunten voor het WiFi weer moet verleggen. Om zeker te weten zijn dat de verbinding snel is en niet uitvalt, is het erg belangrijk dat u van tevoren een Wireless Site Survey laat uitvoeren.

Wanneer kunt u zo’n survey nog meer laten uitvoeren?

Niet alleen wanneer u een nieuw WiFi-netwerk wilt laten aanleggen, is een survey een goed idee. De survey kan ook worden gedaan wanneer u uw huidige netwerk wilt aanpassen of uitbreiden, wanneer er een storing is of wanneer u in kaart wilt brengen wat de dekking van uw WiFi-netwerk is.

Hoe gaan wij te werk?

Tijdens een Wireless Site Survey doen we op locatie een aantal metingen. Daarvoor gebruiken we geavanceerde computermodellen. Aan de hand van die metingen kunnen we het radiosignaal goed begrijpen en weten we wat de capaciteit van het netwerk kan zijn. Bovendien kunnen we dankzij de metingen eventuele storingsfactoren opsporen. Na de survey krijgt u een uitgebreid rapport van onze inzichten. Bovendien krijgt u ook een installatierapport waarin staat welke materialen op uw locatie nodig zullen zijn voor een goed WiFi-netwerk. Aan de hand van dit rapport kunt u de benodigde materialen inkopen en een monteur inschakelen. Wilt u liever door ons uw netwerk laten implementeren? Dan kan dat natuurlijk ook! Nadat wij uw netwerk hebben aangelegd doen wij nog een zogeheten Wireless post install validation survey. We doen deze meting om te kunnen valideren of het netwerk inderdaad naar behoren werkt, of de dekking en capaciteit van het WiFi landschap voldoende is en of het netwerk voldoet aan de ontwerp criteria. Zonder een validatie survey weet u niet of het wireless netwerk werkt, zoals is het is ontwerpen. Het is aan de raden elk jaar een Validatie te laten doen.

Contact

Wilt u graag door ons een Wireless Site Survey laten uitvoeren? Dan mag u gerust contact met ons opnemen voor een afspraak.